Jamboree, Samoajat, Tarpojat, Vaeltajat

Jamboree koukkaajien silmin

Koukkaajista lähti Japaniin kahdeksan lippukuntalaista, viisi leiriläisiksi ja kolme kansainvälisen palvelustiimin jäseniksi, eli IST:eiksi. Oheismatkalaiset aloittivat reissunsa kiertämällä Japanin suurimpia kaupunkeja. Tutuiksi tulivat Tokio ja Kioto. Tutustuimme myös paikallisten kylpylöihin, eli onseneihin ja kävimme kiipeämässä Fuji-vuoren viereiselle huipulle upean metsän halki. Illat vietettiin perinteisisen japanilaisen ruoan äärellä. Ihmetyksien aiheita oli mm. pallokalan syöminen, robottivessat ja yksittäispakatut juustonaksut. Viisi päivää kestäneen oheismatkan jälkeen saavuimme vihdoin kauan odotetulle leirille.

yukata
Yukata päällä oheismatkailua

Leiri sijoittui Yamaguchin kaupungin kupeeseen, Kirara Haman memorial parkkiin ja sen lähiympäristöön. Arki leirillä kului nopeasti, pitkistä päivistä ja kuumuudesta huolimatta. Leiriläiset kokkasivat itse alaleireissään ruoat ja mahdollisuutena oli myös käydä tutustumassa eri maiden ruokakulttuureihin food marketeilla. Leiriläisille tarjottiin monenlaisia IST:ien ohjaamia aktiviteetteja vesilaaksosta, Hiroshiman vierailuun. Leiriläiset pääsivät myös tutustumaan paikalliseen kouluun, jossa leikittiin lasten kanssa, opeteltiin kirjoittamaan kanji-merkkejä ja kuultiin koulun orkisterin soittoa.

Matkalla parasta oli:

Itse pidin oheismatkasta eniten. Fujin ympäristössä haikkaaminen oli hienoa, samoin onsenissa käyminen. Hauskinta kuitenkin oli kun Kioton hotellissa lähemmäs kaksi sataa partiolaista lähti yhdessä syömään yukatat päällä, se oli hieno näky. Tajusi, ettei tällaista tule kokemaan uusiksi.

– Meri, leiriläinen

Fuji
Fuji-vuori

Hienointa oli nähdä erilaista kaupunkikulttuuria, Tokion kaduilla kiertely ja metroilla kulkeminen oli niin erilaista kuin Helsingissä. Käytiin myös arkadessa, eli paikallisessa pelihallissa, jonne olisi ollut helppo upottaa tunteja. Sen kaiken rinnalla oli mahtavaa nähdä Japanin vanhaa kulttuuria temppeleineen ja perinteisin tapoineen.

– Kata, leiriläinen  

Suomen joukkoeen gettogether
Suomen joukkoeen gettogether

Omasta reissusta jäi mieleen kaikki ne upeat ihmiset, joihin leirillä tuli tutustuttua. Töissä oli helppo tavata monista eri maista erilaista porukkaa, joiden kanssa sitten miitattiin illalla johtajaravintolassa tai lähdettiin yhdessä seuraavana päivänä kiertämään Yamaguchia. Loppuleiristä oli haikeat fiilikset, mutta nyt on intoa lähtee jatkossa kansainvälisille leireille, kun löytyy kavereita ympärimaailmaa.

– Aino, IST