Kämppä

Tavistholmen – leirisaari ehdoton

Tavistholmen eli Tava on Korven koukkaajien käytössä oleva saari, jossa on lippukunnan partiokämppä. Tontille on kämpän lisäksi rakennettu sauna, pari huoltorakennusta, leirikeittiö ja laiturit. Saaressa on myös leirialue telttailua varten, lippuaukea ja iltanuotiokallio.

Tavistholmen sopii viikonloppuretkien ja pidempien leirien pitopaikaksi täydellisesti. Saari on noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, meriteitse matkaa kertyy Helsingin edustalta noin 40 merimailia.

Koukkaajat ovat retkeilleet Tavistholmenissa ja sen ympäristössä jo vuodesta 1967. Vuosikymmenten käyttökokemuksella voimme sanoa, että tämä leiripaikka on aivan paras! Tavasta lisätietoja voi tiedustella lippukunnanjohtajalta, yhteystiedot löytyvät täältä.

 

Sijainti ja ympäristö

Tavistholmenin saari sijaitsee Pernajan kunnassa itäisellä Uudellamaalla. Lähimmät kaupungit ovat Porvoo (länteen noin 40 km) ja Loviisa (itään noin 60 km). Mantereelta (Sarvisalon Torsvik) saareen on suojaisan sisälahden turvallista reittiä pitkin noin 700 metriä. Merimatka taittuu moottoriveneellä reilussa 5 minuutissa ja soutaen noin 15 minuutissa.  Saari on vanhojen mastopuiden tyyssija – puusto on kypsää kuusimetsää, tosin vaihtelevien muotojen ansiosta perustyyppi on havupainotteinen sekametsä. Rannat ovat kalliota ja hiesupohjaista ruokorantaa. Maasto on kanervikkoa, sammalta ja mustikkavarvikkoa. Polkuja on runsaasti – niiden käyttö on suositeltavaa. Hyttysmäärät vaihtelevat runsaasti – hengissä on selvitty! Huoltoajot vesiteitse ja lähivesialueella liikkuminen on navakallakin tuulella, oikein lastatulla veneellä, turvallista. Saari on hyvien veneväylien varrella, alueella on siis hyvät veneilymahdollisuudet. Ulkomerelle on matkaa noin 4 km. Uudenmaan virkistysalue-yhdistyksen maa-alueita on noin kolmen kilometrin venematkan päässä. Patikkaretkiin on monia mahdollisuuksia – kysele lisää isännältä.

Rakennukset ja rakennelmat
Tontilla on neljä rakennusta: kämppä, sauna, jalaksilla puucee/varasto ja vanha ”eriö” – sekalaisen tavaran piilopaikka. Saunan rannassa on laituri, joka soveltuu sekä uimiseen että huoltoajoja varten. Saaressa on myös toinen laituri, jota käytetään yleisesti venelaiturina. Tontilla on lähde, joka tuottaa osan vuodesta juomavettä ja saunan vesilaipan kuumavesitarpeet. Keittiörannassa on toimiva ”keittoveturi” eli neljä muunneltavaa valurautalevyä kahden tulipesän varassa. Leirirakennelmat on pystytetty kestäviksi, ja nelipaikkainen tiskilinjasto, astiankuivaustelineet sekä käsienpesupaikat pysyvät pystyssä vuodesta toiseen. Kallioiselle etelärannalle on porattu koukkuja, joihin veneen voi kiinnittää. Vesialueellamme ei ole poijuja. Laituri on mitoitettu vain väliaikaista kiinnittymistä – lastausta ja purkua – varten. Laituri ei sovellu suurempien veneiden kiinnittymiseen.

Kämppä
Kämppä on harjakattoinen höylähirsirakennus. Kämpän pinta-ala 54 neliöä, ja siihen kuuluu eteinen, keittiö, tupa sekä katettu pieni kuisti. Lämmitys tapahtuu kahdella puukaminalla; Porin Matti on kevyesti varaava, kun taas Kastor tarjoaa nopean alkulämmön. Valaistus saadaan aikaan myrskylyhdyillä ja seinälyhdyillä. Kaikki saaren valaisimet toimivat valopetrolilla. Keittiössä on työtaso, hieman hyllyjä sekä nestekaasutoiminen uuni-liesi. Juoksevaa vettä tai viemäröintiä ei ole (l. vesi tonkilla lähteestä ja vedet laskiämpärillä kompostialueelle). Keittiön perusvarustus on kaikilta osin tyydyttävää tasoa, keittovälineiden määrä vaihtelee – ruokailuastioita on tyydyttävästi noin 30 hengelle. Eteisessä on naulakot ja kirjahylly sekä keittiön apupöytänä toimiva irtopöytä. Tuvassa on pöytiä ja penkkejä 16 hengelle. Kaksikerroksisella laverilla on päällystetyt vaahtomuovipatjat – nukkumaan mahtuu tiiviisti 16 henkeä, mukavasti 12 henkeä. Lattiat ovat puuta (kevyt eristys), sisäkengät tuovat mukavuutta. Kämppä on kohtuullisen valoisa. Kaikki kämpän varustus on ainoastaan sisäkäyttöön – myös keittiövälineet ja astiat. Kämppä on ahkeralle lämmittäjälle myös talviasuttava.

Sauna
Tilava kuisti vilvoitteluun, pukuhuone, pesuhuone kahdelle peseytyjälle – löylyistä voi nauttia 5 – 6 henkeä kerralla. Pukuhuoneessa on Kastor-takka – samanlainen kuin kämpässä. Saunan pukuhuoneessa on yöpymismahdollisuus kahdelle henkilölle. Jatkuvalämmitteinen valurautakiuas tarjoaa kosteat ja pehmeät löylyt – vinokatto tasoittaa kovimmat löylyt. Moni kehuukin Tavistiksen löylyjä erinomaisiksi. Kuuma pesuvesi saadaan kiukaan laippasäiliöstä (30 litraa), pihapadassa tulee kätevästi lisää isommalle porukalle. Makean veden käyttö on ehdoton vaatimus löylyhuoneessa (löylykiulussa ja laipassa), kylmänä sekoitusvetenä on yleensä käytetty merivettä, talvella sulatettua luntakin! Pihapadassa saa lämmittää myös merivettä. Saunavesien lisäksi sillä lämmittää nopeasti tiski- ja siivousvedetkin. Viimeisten saunojien tehtävänä on huolehtia, että kiukaan tulipesässä poltetaan täysi pesällinen saunan kuivattamiseksi! Pesuhuoneessa tulee välttää yletöntä veden lotrausta! Saunan valaisu tapahtuu myrskylyhdyillä – lyhdyt ripustetaan ikkunoiden eteen ulkopuolelle! Pukuhuoneessa voi käyttää lyhtyjä myös sisäpuolella. Laiturilta voi varauksella sukeltaa pintasukelluksen. Veden syvyys tulee tarkastaa aina ennen sukellusta! Laiturin päässä on uimaportaat.

Tsernobyl ja PUUCEE:t
PuuCeet ja varasto – Zerno – kuten rakennusta tavataan kutsua, pitää sisällään työkaluja ja muuta tarveaineistoa. WC-paperi, nestekaasu ja suurikokoiset keittovälineet löytyvät Zernosta. Saaren työkalut ovat kävijöiden käytössä ainoastaan isännän luvalla. PuuCeet ovat kuivikekäymälöitä, jotka tyhjennetään aumakompostiin noin 100 m päähän rakennuksesta. PUU-CEE kompostin toiminnan varmistamiseksi tulee kaikki maatumaton jäte laittaa roskapönttöihin!

Veneet
Saaren venekalustoon kuuluu kaksi perämoottorivenettä. Buster on merialumiinivene, joka on varustettu 20hv:n koneella. Terhi 430 on ABS muovivene, jossa moottorina 9.9 hv Yamaha. Perämoottorit käyttävät polttoaineenaan 98E bensaa, johon on sekoitettu 2% 2-tahti perämoottoriöljyä. Veneiden varustukseen kuuluu airot, kiinnitysköydet, sanko ja/tai äyskäri, hankaimet, pohjatulpat, moottori ja bensatankki letkuineen. Pienveneet ovat tyyppihyväksyttyjä 4 henkilölle. Veneilijöille on veneissä tai saaressa hyvä valikoima pelastus- tai veneilyliivejä – veneiltäessä niiden käyttö on pakollista. Veneiltäessä noudatetaan vesiteiden sääntöjä sekä partioretkillä kaikkia annettuja lisäohjeita ja -määräyksiä. Veneen kuljettaja vastaa aina veneestä sekä sen matkustajista ja lastista. Moottoriveneellä ajettaessa partiovakuutus ei ole voimassa.