Vanhemmille

Lippukunta toivoo aktiivista yhteyttä jäsenten vanhempien kanssa ja pyytää heitä liittymään vanhempien FB-ryhmään ja osallistumaan vanhempainiltoihin.

Hyvän koukkaajavanhemman opas

1. Mitä partio on?

Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua. Päämääränä on persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoinen, vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen.

Jokainen partiolainen kuuluu ikäkausiryhmään. Partion ikäkaudet ovat

 • Sudenpennut (7-9 v.)
 • Seikkailijat (10-12 v.)
 • Tarpojat (12-15 v.)
 • Samoajat (15-17 v.)
 • Vaeltajat (18-22 v.)

Lisäksi aikuiset yli 22-vuotiaat partiolaiset ovat aktiivisessa roolissa muiden ikäkausien tukena.

Lapsesi kuuluu partiolippukunta Korven Koukkaajiin, jonka toimintaa pyörittävät vapaaehtoiset nuoret ja aikuiset. Korven Koukkaajat on 1945 perustettu etelähelsinkiläinen sekalippukunta (eli sekä tyttöjä että poikia), jolla on aktiivista meripartiotoimintaa. Syksyllä 2015 koukkaajia on noin 200. Koukkaajilla on kämppä ja retkeilysaari Tavistholmen Pernajan saaristossa sekä purjevene s/y Närppä, jonka kotisatama on SPS Sirpalesaaressa.

2. Mitä partiossa tehdään?

Partiotoiminta on viikoittaisia kokouksia sekä monta kertaa vuodessa järjestettäviä retkiä, leirejä ja purjehduksia. Kouluaikaan retket ajoittuvat viikonloppuihin; loma-aikoina pidemmät leirit ja purjehdukset saattavat kestää jopa viikon tai kaksi.

Kokouksissa opetellaan partiotaitoja, joita retkillä ja leireillä päästään hyödyntämään. Partio-ohjelma on suunniteltu nousujohteiseksi, joten jokaiselle ikäkaudelle on omaa ohjelmaa. Mukaan voi kuitenkin pyytää kavereita missä vaiheessa tahansa. Parhaat partiomuistot ja syvimmät ystävyyssuhteet syntyvät retkillä ja leireillä – kannustathan lastasi osallistumaan mahdollisimman moniin tapahtumiin. Perheen lomamatkoja suunnitellessa kannattaa huomioida myös lippukunnan tapahtumakalenteri.

3. Ketkä tätä lippukuntaa pyörittävät?

Lippukuntamme toimintaa pitää yllä moninainen joukko erilaisia partionjohtajia. Johtajiston jäseneksi lasketaan kaikki samoajaiän saavuttaneet, eli 15 vuotiaat ja sitä vanhemmat jäsenet.

Jokainen johtajistomme jäsen on mukana Korven Koukkaajien toiminnassa siksi, koska tää on vaan niin huippu harrastus! Partiotoimintaa pyöritetään täysin vapaaehtoisvoimin, eikä kukaan johtajista saa palkkaa. Myös johtajat maksavat siitä että pääsevät mukaan toimintaan.

Johtajistomme jäsenet vastaavat hyvin mielellään kaikenlaisiin kysymyksiin partiosta. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon että olemme yleensä parhaiten puhelimen päässä partiokokouksillekin otolliseen aikaan eli iltaisin. Useat johtajat ovat virka-aikaan leipätyössään tai koulun penkillä, jolloin ei välttämättä ole se paras hetki rupatella partiosta.

4. Mitä partio maksaa?

Partioharrastuksen maksut Korven Koukkaajissa koostuvat kahdesta osasta: Suomen Partiolaisten jäsenmaksusta ja Tapahtumien osallistumismaksuista. Lisätietoja näistä löytyy Maksut ja stipendit -sivuilta.

5. Miten voin tukea lapseni partioharrastusta?

Tärkeintä on kannustaa lasta osallistumaan toimintaan. Partiossa lapsi kasvaa omatoimiseksi: annathan lapsesi pakata rinkkansa itse (näin tavarat myös löytyvät retkellä helpommin), etkä huolehdi liikoja retkien aikana. Puhelinyhteys lapseen retken aikana lisää helposti koti-ikävää. Retkenjohtajan kautta saa kyllä tarvittaessa yhteyden.

Partiossa ei aina tarvitse uusimpia hienoja varusteita. Tärkein on rinkka, jossa lapsi jaksaa kantaa omat tavaransa, sekä säänmukainen makuupussi ja ulkovaatteet. Kaikki tavarat kannattaa nimikoida vedenkestävällä tussilla ja varustaa lippukunnan lyhenteellä ”KoKo”. Toisinaan retkille kuljetaan vanhempien kimppakyydeillä. Kyytitarpeesta ilmoitetaan retkikirjeessä.

Yhteistyö kodin ja lippukunnan välillä helpottuu, jos johtajat ja vanhemmat tuntevat toisensa. Lapsesi ryhmänjohtajiin voit olla yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai tulemalla tervehtimään kokousten tai retkien alkaessa tai päättyessä. Huolehdithan, että yhteystiedot pysyvät ajan tasalla.

Vanhemmat ovat tervetulleita liittymään Korven Koukkaajien Kannatusyhdistykseen (KoKoKa), joka muun muassa huolehtii lippukunnan kämpästä Tavistholmenin saaressa sekä järjestää myyjäisiä yhdessä lippukunnan kanssa. Vanhemmat voivat auttaa myös lippukunnan varainkeruussa ja kämpän sekä veneen kunnostuksessa. Erilaiset talkookeikat, joulupukkikeikat, veneväijyt, myyjäiset, joulukalentereiden myynti ja sponsorit ovat olleet tärkeitä esimerkiksi kämpän ylläpidossa ja purjehdustoiminnan rahoittamisessa.

6. Mitä partiopaitoja, merkkejä ja huiveja pitää hankkia?

Partiolainen käyttää aina partiohuivia ollessaan partiotilaisuuksissa. Lippukunta jakaa valkoisen koukkaajahuivin partiolupauksen annon yhteydessä, joita järjestetään itsenäisyyspäivän kirkon yhteydessä ja lisäksi leireillä ja retkillä. Lupauksenannon yhteydessä jaetaan huivin lisäksi myös partiopaitaan kiinnitettävät maailmanjärjestöjen lupausmerkit ja Stadi-paikkakuntatunnus. Niitä siis ei tarvitse hankkia.

Huivi on kaulassa aina, mutta joskus pukeudutaan myös partioasuun. Partioasuun kuuluu partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit housut tai hame ja siistit kengät. Sudenpennuilla partiopaita on tummansininen college-paita, seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla sininen partiopaita. Partioasua käytetään ennen kaikkea yhteisissä tilaisuuksissa, mutta partiopaidan voi toki pukea päällensä milloin vaan – vaikka joka kokoukseen. Perheet hankkivat itse partiopaidan esimerkiksi Scandinavian Outdoor Storesta tai käytettynä. Partiopaitaan kiinnitettävät maatunnus, Suomen Partiolaisten tunnus ja Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piiritunnus tulee hankkia myös itse. Ohjeita ja lisätietoja partioasusta Suomen Partiolaisten puku- ja merkkiohjeesta.

Lippukunta jakaa partiopaitaan kiinnitettäviä suoritus- ynnä muita merkkejä kokouksissa ja lippukunnan yhteisissä tilaisuuksissa.

7. Mistä saan lisätietoja?

 • Lippukunnan nettisivut
 • Facebook-sivu: Korven Koukkaajat
 • Facebook-ryhmä: Korven Koukkaajat – vanhemmat (kysymykset ja kommentit johtajistolle, keskustelu muiden vanhempien kanssa)
 • Sähköpostitse kotiin lähetettävä koukkaajainfo, noin kahdesti vuodessa
 • Lapsen oma ryhmänjohtaja
 • Lippukunnanjohtaja
 • Kuksa-jäsenrekisteri, päivitäthän omat ja lapsesi tiedot ajan tasalle.